"Tunneasioissa olemme lukutaidottomien tasolla. Meille on opetettu kaikenlaista piin neliöjuuresta ja hitto ties mistä, muttei sanaakaan sielusta. Olemme pohjattoman tietämättömiä sekä itsestämme että muista."

Ingmar Bergman

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Paastoon valmistautumista

Hankin Vogelin paastopaketin jo muutama viikko sitten ja olen odotellut sopivaa hetkeä aloittaa. Koko ajan tuntuu olevan jotain meneillään ja tuloillaan ja nytkin puolisoni lähtee alkavalla viikolla 4 päivän reissulle ja jään lasten kanssa keskenäni, mutta päätin silti, että tähän väliin sovitan paastoviikon. Tai oikeastaan 5 päivää, mutta kuitenkin, aloitus- ja lopetuspäivien kanssa reilu viikko.

Paasto ei oikeastaan ole laihduttamista varten, vaikka sillä varmasti kilojakin saa pois. Tavoitteena on enemmänkin kirkastaa mieltä ja kehoa. Esimerkiksi joogit käyttävät paastoamista henkiseen puhdistautumiseen. Mulle tämä itsekurillinen haaste, jonka palkinto on huima onnistumisen tunne, keventynyt olo ja seesteinen mieli.

Mutta ei tämä helppoa ole. Ei, vaikka en ole aloittanut vasta kuin valmistautumisen. Paastotessa ei käytetä mitään nautintoaineita: alkoholia, tupakkaa, kahvia tai teetäkään. Kaksi ensimmäistä on helppo juttu, mutta kahvin pois jättäminen teettää työtä. En ole edes ymmärtänyt kuinka tärkeä juttu mulle on aamuinen, iso kuppi kahvia, jossa on puolet tummapaahtoista kahvia ja puolet kuumaa täysmaitoa. Samaa juomaa juon useamman kupin pitkin päivää ja nyt jo (klo 15) tuntuu, ettei tästä päivästä tule mitään, kun ei edes kahvia saa juoda. Eikä nämä mitään fyysisiä oireita ole vaan täysin mielen aiheuttamia. Olen joskus jollekin nauraen kertonut, että minun on helpompi kestää arkipäiviä kahvikuppi kädessä, kun voin kuvitella olevani kahvitauolla koko ajan. Ja nyt todistan, että se on ihan totta!! Nyt ei sitten ole tiedossa kahvitaukoja yli viikkoon, pelkkää arkista aherrusta! Voiko tämä olla sen arvoista?

Valmistautumispäivien aikana jätetään myös ruokaa vähemmälle ja painotetaan kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin. No, vein lapset mummilaan, kun heitä sinne yökylään toivottiin ja aloin mielessäni miettiä, miten käytän vapaaillan hyödykseni. Ja taas vaikeuksia! Ensimmäinen ajatus oli, että pyydän jonkun ystävän ulos syömään ja sitten vähän baariinkin. Vaan eihän se nyt käy, kun ei voi syödä muuta kuin raakaraastetta tai marjoja. Sitten ajattelin, että skipataan se syöminen, mutta se on juuri se mukavin osuus. Täytyy siis nauttia olostaan kotosalla. Mutta siihenkin liittyy aina herkuttelua: juustoja iltaisin viinin kanssa, vähän karkkia leffan seurana, makkaranpaistoa pihasaunan takassa. Siis kaikkeen rentoutumiseen liittyy syöminen tai juominen!!

Ja tässäpä sitten alkaa paljastua, miksi paastotessa puhdistuu eniten mieli. Kun joutuu karsimaan elämästään suun kautta kulkevat nautinnot, pitää todella miettiä, mitä voi ja HALUAA tehdä. Pääsee itsensä kanssa vastakkain, kun joutuu poikkeamaan totutusta ja keksimään uudenlaisen tavan. En vielä ole päättänyt, mitä tämä päivä ja ilta pitää sisällään, mutta ainakaan se ei ole samanlainen kuin aikaisemmin, kun lapset on olleet yötä poissa. Ehkä joogaan, ehkä maalaan, ehkä luen, ehkä katon telkkaria ilman mitään herkkuja. Nähtäväksi jää. Mutta kerron siitä myöhemmin :) 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa niiin hyvältä, sulla on mieletön itsekuri!! Just ko olen taas umpannut itseni täyteen kaikkia ällöttäviä hiilareita toivoisin niin kovasti etten olisi ensimmäistäkään suuhuni laittanut. Tämä olo ei ole kaiken makean purtavan arvoinen, ei tosiaankaan.
    Ja eilisestä supersuurkiitos, mielen lisäksi rentoutui myös kroppa- sain upean Intialaisen käsi- ja jalkahieronnan <3 Ihan mahtavaa!

    VastaaPoista
  2. Yhdyn Heliin, mie täällä Englannissa oikeastaan lohduttaudun syömällä. Juustokakkuu, shortbreadii, tiramisua, kermajuustopastaa, voileipiä.. lista on loputon. Mutta jokaisena iltana olo on ihan kamala, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Innolla odotan, että mitä tuo tullessaan tuo paasto :) Oma kroppa kyllä kaipaa puhdistautumista taas hiilaripöhöistä.

    Ja ihanan ihana blogi, mie oon aina toivonukki että alkaisit pitämään tämmöstä juurikin tästä aiheesta. Ihana kuva <3

    Mie oonki jo kohta kotona niin päästään KAHVISTELEEN ;D haha! mie pidän silmällä tätä blogia, ihanaa ku voi tätä kautta lukea kuulumisia.

    Ikäväkin on! Mutta ihanaa loppukesää kesäiseen lappiin :) Täältä tullaan sitten elokuussa.

    -Emma

    VastaaPoista